ВАЖНИ СЪБИТИЯ

Юли 2024
Н П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Нашата локация

Кратка информация за програмата

УКАЗАНИЯ ЗА КАНДИДАТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ С ВАУЧЕРИ ПО ПРОГРАМАТА <И АЗ МОГА>

 Център за професионално обучение към УниБИТ предлага курсове по програма "Ваучери за заети лица" и "Аз мога повече" чрез обучение с ваучери.

Подобно на "Аз мога" и "Аз мога повече", в новата програма сумите за изплащане на ваучерите за обучение към центровете за професионално обучение ще са със същите стойности.

За професионални обучения:

 • За първа степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа – 600 лв.
 • За втора степен, с продължителност не по-малка от 660 учебни часа – 1200 лв.
 • За трета степен, с продължителност не по-малка от 960 учебни часа – 1800 лв.

За езикови обучения:

 • За всеки език с продължителност не по малко от 300 учебни часа / три нива /- 700лв.

НОВОТО ПРИ ВАУЧЕРИ ЗА ЗАЕТИ ЛИЦА

Първо

 • В тази програма ще могат да се записват лица, който НЕ са се възползвали от безплатни професионални и езикови обучения с ваучери по Оперативни програми Аз мога или Аз мога повече.
 • Ако сте се обучили по специалност с ваучер /във формуляра ПРОПУСНЕТЕ ПОЛЕТО ЗА ИЗБОР НА СПЕЦИАЛНОСТ/ и направете вашият избор за езиково обучение с ваучер.
 • Ако сте преминали езиково обучение с ваучер /във формуляра ПРОПУСНЕТЕ ПОЛЕТО ЗА ИЗБОР НА ЕЗИК / и направете вашият избор за специалност.
 • Ако сте се обучили по специалност и език в предходните програми Аз мога или Аз мога повече нямате право да подавате формуляр за обучение във Ваучери за заети лица.

Второ

 • Не е допустимо провеждане на дистанционни обучения- ще бъдат САМО ПРИСЪСТВЕНИ.

Трето

 • В новата програма са приоритетни лица със средно или по-ниска степен на образование

Четвърто

 • Съфинансиране в размер на 15 % от стойността на обучението, посочена в чл. 5, ал.3 на ПМС 280/2015 г. от страна на обучаемите лица.

Пример:

От сума 1800 лв- 270 лв заплаща обучаемото лице

От сума 700 лв- 105 лв заплаща обучаемото лице

За успешното обучение по програма "Аз мога" е необходимо да няма повече от 20% отсъствия от обявения хорариум, както и успешно полагане на изпит. Липсата на някое от тези условия се счита за нарушаване на условията на програмата "Аз мога" и в този случай доставчика на услуги /ДУ/ има право да изисква от приносителя цялата стойност на ваучера.

Центърът за професионално обучение към Университета по библиотекознание и информационни технологии /УниБИТ/ е одобрен доставчик на обучение по програмата “АЗ МОГА ПОВЕЧЕ” по 16 различни професии и по две ключови компетенции – изучаване на английски и дигитална кoмпетентност.

Ако се интересувате дали сте одобрени за Ваучер по схема Аз Мога Повече за курса, за който сте кандидатствали, може да проверите на място в Бюрото по Труда, където сте подали заявлението си. Във всяко Бюро по Труда се изнасят два списъка – един с одобрените за Безплатно обучение лица и един списък с неодобрените за получаване на Ваучер лица.

Списъците са налични само в Бюрата по Труда и никой доставчик на обучение по схема Аз Мога Повече не разполага с тях.

След като си вземете Уведомлението, е необходимо да ни го изпратите, за да го подпишем и подпечатаме, и да посочим дата за стартиране на Вашето обучение. Ще Ви включим в курс със следващата стартираща при нас група. Моля в писмото с което ни изпращате Уведомлението да посочите своите имейл и телефон за контакти, ЕГН, както и адрес за кореспонденция.

Изпращане с куриер или препоръчана поща на адрес: 1784 София, бул. „Цариградско шосе“ 119. Университет по библиотекознание и информационни технологии, Център за професионално обучение към УниБИТ, за Деница Димитрова, тел. 0882809 624. Съветваме Ви предварително да направите копие на всички документи.

След като Ви върнем подписаното и подпечатано Уведомление, трябва да се върнете в Дирекция „Бюро по труда“.

7 дни преди началото на курса трябва отново да посетите Дирекция „Бюро по труда“, за да получите ваучер за обучение, който трябва да ни представите. Посочвате дали има промени в декларацията, която сте подали със заявлението, когато сте кандидатствали.

Ще се радваме да бъдем вашият избор при стартирането на нов прием на документи.

Процедурите за кандидатстване можете да намерите на страницата на Агенция по заетостта или в регионалните Бюра по труда. Ако сте ни избрали като доставчик на Вашето обучение, трябва да посочите ЦПО към УниБИТ в заявлението за кандидатстване. След като получите Вашият ваучер (в два екземпляра) трябва да ги депозирате при нас. При депозирането се сключва и договор за обучение между Вас и ЦПО към УниБИТ.

ОТГОВОРНОСТИ НА ПРИНОСИТЕЛИТЕ НА ВАУЧЕРИ

 

Обученията по програмата за развитие на човешките ресурси и финансирани от Агенцията по заетостта са свързани и с определени отговорности от Ваша страна. Преди да предприемете кандидатстване по програмата, моля имайте предвид, че:

 1. При прекъсване на обучението от Ваша страна, Вашият ваучер няма да бъде признат и Вие се задължавате да изплатите пълната стойност на ваучера.
 2. При системни отсъствия повече от 20% от хорариума на курсовете, Вашият ваучер отново няма да бъде признат и Вие трябва да изплатите пълната стойност на ваучера.
 3. При възпрепятстване на провеждане на обучението, Вашият ваучер ще бъде анулиран и Вие ще трябва да изплатите пълната му стойност.

Ако имате въпроси можете да се свържете с нашия ЦПО по тел. 0882 809 624 или по е-мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.