BIBLIO MOOC

 

Фондация "Глобални библиотеки - България" и ЦПО към УниБИТ  ви канят на онлайн прадставяне на БИБЛИО МООС - курс за дигиталните умения, който е  специално разработен за библиотечни специалисти.

Курсът е разработен в рамките на  проект "БИБЛИО /BIBLIO/" - повишаване на дигиталните умения и компетентности на библиотекари в ЕвропаПроектът е финансиран по Програма Eразъм + KA2 / Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики (Sector Skills Alliance) и е с продължителност от 36 месеца и на стойност 944 258.00 евро.

Участието в представянето изисква регистрация.

Регистриралите се участници ще получат по имейл линк за Zoom в деня на събитието.

Важно!

СТАНИ БИБЛИОТЕКАР НА БЪДЕЩЕТО – ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ КУРСА ЗА НОВИ УМЕНИЯ ЗА БИБЛИОТЕКАРИ В ДИГИТАЛНА СРЕДА

През месец октомври предстои стартирането на първият онлайн курс предназначен за библиотекари в платформата MOOC (Massive Open Online Course). Курсът за библиотечни специалисти, проектиран в рамките на проект BIBLIO вече е реалност.

MOOC представляват онлайн курсов, предлагащи неограничен и отворен достъп посредством интернет. Масовите отворени онлайн курсове са сравнително нова форма на дистанционно обучение, които тепърва набират популярност.

Съвременните библиотеки не са само  физическо място на което  хората четат и заемат книги за дома. Днешните библиотеки представляват центрове  за общността, също така предлагат много достъп до съвременните информационни и комуникационни технологии, дигитални колекции, разнообразни е-услуги и т.н. С развитието на съвременните информационни и комуникационни технологии услугите, които предлагат библиотеките се променят, което води и до трансформация на професията на библиотекаря.

Днес библиотекарите не са само пазители на знанието – с настъпването на дигиталната ера те се превръщат в навигатори във всеобхватния океан от информация. За да могат да отговорят на непрекъснатите и динамични промени, те трябва периодично да повишават своята професионална квалификация и своите дигитални умения.

Посредством комплексен анализ на библиотечния сектор в Европа, в рамките на проект BIBLIO са идентифицирани нуждите от нови знания, които да формират адекватни уменията за пазара на труда, съобразно динамичните технологични промени.

 

Какво предлага MOOC?
най-съвременен учебен план, разработен от експерти според най-високите стандарти за качество;

 • 26 модули за трансверсални и цифрови умения за библиотечните специалисти;
 • гъвкаво седмично натоварване (програма от 8 до 10 часа на седмица), което можете да извършвате със собствено темпо;
 • персонализирана поддръжка, предоставена от опитни преподаватели;
 • възможности за срещи, свързване и работа с мрежа на обучаеми  от цял свят;
 • сертифициране в съответствие с европейските и националните квалификационни рамки;
 • възможности за участници, които успешно ще завършат MOOC да участват в специализирана програма за обучение за сертифициране в работните профили „специалист  комуникации и работа с общността“ или „отговорник по цифровата трансформация“.

Какво са условия за присъединяване към MOOC?

 • Курсът е безплатен;
 • Предназначено за всеки, който има интерес;
 • Опитът в библиотечния сектор е предимство, но не е задължителен;
 • Трябва да владеете английски език (поне междинно ниво);
 • Необходимо е да можете да отделяте около 8-10 часа седмично.

 

Ако отговаряте на условията се регистрирайте Курсът

Регистрационната форма вече е отворена. Курсът ще стартира на 4 октомври 2021 и ще продължи 10 седмици. Участниците трябва да могат да отделят  около 8-10 часа за учене на седмица и трябва да имат поне междинно ниво на владеене на английски език ( всички онлайн уроци и материали ще бъдат на английски език). Ако завършите курса в БИБЛИО MOOC със 75% от онлайн оценката в края, ще получите сертификат за участие в  курса.

Какво представлява курсът?

За разлика от традиционен или смесен  курс, БИБЛИО MOOC е изцяло онлайн. Лекциите са представени чрез видеоклипове и материали за четене, които са на разположение 24 часа в денонощието. Всеки може да премине курса  със собствено си темпо  и да комуникира  с други студенти и  обучители  чрез форум. Не е нужно да пътувате или да се чудите дали времето е подходящо за телефонно обаждане! Всяка седмица можете да взаимодействате  с висококвалифицирани експерти в едночасови  уебинари на живо. Допълнително удобство дава възможността да гледате на запис някои от уебинарите, ако сте ги пропуснали.  

Всяка седмица в платформата ще бъде предоставян  достъп до три урока.  Към всеки урок ще има специално създадени видеоклипове, задания, както и тест за оценка на придобитите знания.

За да научите повече за BIBLIO MOOC, изгледайте този видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=ANwzCm_ScEY&t=3s

Повече информация за обучителите и списък на темите в  курса ще получите в края на месец септември 2021. Регистрирайте се сега и следете за още новини.